vrijdag 24 oktober 2008

Geen puf om te bloggen...

Maar ik wil de gang er wel een beetje in proberen te houden.

Daarom een kleintje. Een op tweeendertig om precies te zijn. 
Deze Indian. Weer een fraaie toevoeging aan de "scenery".



Ook weer van NewRay. Een van de weinige merken die 1:32 statische modellen uitbrengt. Voor een zacht prijs (deze was slechts Euro 3.95). 
In de gaten houden dus.

maandag 20 oktober 2008

Nee, dit wordt geen treintjesblog..

Maar voor de treintjesliefhebbers onder de slotracers, toch even een plaatje van een perron.


Hoe komt zo'n foto nou toch op het bloch?

Slotracen en fotografie: een beproefde combinatie van hobbies. Gisteren werd dat weer eens uitgebreid bewezen, voorafgaand aan- en tijdens een bezoek van vier slotracers naar een stoomtreinen evenement in Haaksbergen-met stoomfotocursus vooraf. Georganiseerd door Porsche Harry, met als bonus een oldtimer evenement in Boekelo - vooral bekend van de zoutwinning:



Uitgebreide verslagen kan je vinden op de blogs van dhr. P. Harry en dhr. F. 103  - die natuurlijk weer sneller waren dan ondergetekende. Met uiteraard veel plaatjes die we praktisch gelijktijdig hebben gemaakt. Harold uut Ommen was er ook bij, maar die heeft teveel hobbies om er ook nog eens bij te bloggen. En Gait uut Delden helaas niet. Herstellend van een meniscusoperatie. Volgende keer beter Gait!

Zoals al eerder gezegd wil ik deze blog vooral reserveren voor het thema slotracen. Maar hierbij toch een paar off-topic plaatjes. Met het accent op "the making of".

De gastheer bij een ....


Deze is volgens mij gemaakt voordat de Minolta op tilt ging.


En onze rookie uut O kreeg de smaak al snel te pakken.



Ik zocht het toch maar weer eens in details, licht en schaduw:




Veel gefotografeerd, maar toch moest er nog even op zolder (nee, niet bij de zuiderburen) gekeken en gereden worden. En zo werd het toch nog een slotracing post.


zaterdag 18 oktober 2008

Voor je het weet heb je een .... verzameling (3 van ?)

Het vervolg op de vorige post. Ford dus.

Het begon met deze twee - een "zuiver" koopje op de allereerste SLN beurs die ik bezocht.
Vreselijk veel lol mee gehad en af en toe rij ik er nog wel eens mee. Vooral de banden lekker glad laten dan driften ze prima. Errug ruig mee gedaan - exchanging paint - en menigmaal in het trapgat neergestort. Daarom van de vier spiegels - wonderwel - nog maar eentje over.


Daar begon het dus mee, maar dit is nu de totaalverzameling Fordjes:


De voorste twee hieronder zagen jullie al eerder bij het onderwerp over Gulfcars.
De achterste zijn modellen van de 2003 versie van de Ford GT40, waarbij de "40" is weggevallen.
Rijden prima zonder magneet en ook nog best aardige tijden. De gele is iets te fanatiek gebruikt geweest en daardoor is het oogje voor het geleideschoentje afgebroken. Op het nieuwe chassis heb ik drie maanden moeten wachten... Toch wel een mooie auto om te zien en dat geluid. Deze link gaat naar het YouTube filmpje waarin Jeremy Clarkson de wagen test. 


Scalextric heeft trouwens op die GT40's beslist zijn/haar best gedaan. Kijk maar eens naar dat wiel...


 ... en op modelauto's zie je zelden zo'n gedetailleerd kontje!


Ook bij de allereerste "noodzakelijke aankopen" (sorry voor het plagiaat Frank103) hoorden de Nascars nr. 48 en 84. De magneten krijg ik er niet uit, maar ze zijn mèt ook nog lastig genoeg te rijden. Wel loeisterk. Door crashen is er nog nooit iets stuk gegaan. Deze "overjarige" modellen zijn voorzien van een in-line aandrijving, maar desondanks zeer snel.

De nr. 97 en 17 zijn van later datum en hebben een sidewinder constructie. Direct na aankoop de magneten eruit en maar liefst 18 gram (per auto) lood toegevoegd. 
Fijn om mee te racen want ze blijven gemakkelijk in het slot, kunnen tegen een stootje en je kan er mooi mee driften....of, zoals een van de vaste gasten op TwentTrack doet... een ander er mee uittikken.


Deze Ford Torino heb ik vooral aangeschaft vanwege het feit dat dit de langste slotcar is. 17 cm maar liefst. Nog steeds niet ingehaald als ik het goed heb. Maar ik nodig iedereen uit deze stelling aan te vechten. Als ik maar "traffic" heb.

Natuurlijk ook goede herinneringen aan de Starsky en Hutch serie. Mijn alleerste Renault 4 (1 op 1) was ook voorzien van dergelijke strepen ... ter camouflage van???


Paul Michael Glaser heeft hier wel een raar elleboogje.....


woensdag 15 oktober 2008

Geen racers maar cruisers

Nee, slotracekampioen zal je met deze auto's niet worden. Maar het zijn wel van die "moet-je-hebben" wagens, vooral als je ze op een rommelmarkt (de Mustang GT 350 ) of in de opruiming van een locale speelgoedwinkel (De James Bond Mustang en de Thunderbird) voor een beursvriendelijke prijsje kan aanschaffen.

Toch leuk om mee te cruisen. Ze zijn alle drie van Carrera en hebben alle drie van die dunne jaren vijftig bandjes. Dat doet het effect van de magneten praktisch te niet.


Ook alle drie Fords! Mooi onderwerp voor een volgend postje, want voor je het weet....

Nog een vraagje, waar ik nog steeds niet achter ben:
Wat doet die plank op de achterbank?

zondag 12 oktober 2008

Frank103 - proficiat

Nee, ik ga nu niet over op treintjes!

Maar omdat Frank103 een mijlpaal (1001 posts op zijn blog) heeft bereikt even off-topic in de vorm van dit "kadootje":

Een trein in een fraai Overijssels landschap. Vers van de pers, want de foto is afgelopen vrijdag gemaakt, tijdens een spontaan kadootje dat ik kreeg van een fotobedrijf uit Almelo, namelijk het mee mogen met een fotovlucht.



Nou Frank, veel plezier ermee en blog vooral door. Misschien met iets meer slotracing en iets minder fetenswaren?

donderdag 9 oktober 2008

Gewoon zo'n doorsnee slotrace-avondje

Typisch solo-avondje op TwentTrack:
Ach, je pakt gewoon een auto. Je zet 'm op de baan en stelt je als doel nu eens vijf minuten vol te rijden zonder eruit te gaan. En gelijk eens gewoon vastleggen wat je doet of zien wat je over de auto kan vertellen - voor het blog natuurlijk.

Dit is de eerste - de Nissan Skyline in Calsonic uitdossing. Side wider aandrijving en behoorlijk baanvast. Wel even de bandjes doen met poetsolie - da's gewoon standaard geworden op TwentTrack.


Magneet verwijderd, en een beetje lood in het compartiment dat eigenlijk bedoeld is voor een digitale chip, zoals op deze foto te zien is.

De "stroom" wordt - af fabriek - via dit vakje doorgeleid naar de sleepcontacten, maar helaas is de keuze van het kabelmateriaal wat ongelukkig. Indertijd, direct na de aanschaf, haalde deze krap aan 25 rondjes en een van de kabels vertoonde al een breuk. Daarom de originele kabels van het chipvakje afgeknipt en slot.it siliconenkabels rechtstreeks van de motor naar het schoentje. 


Ik bedenk me na het maken van deze foto dat ik dat ook nog moet doen bij de volgende auto waar ik vanavond mee ga rijden.....

Maar eerst nog even de resultaten melden: 38 rondjes, snelste tijd: 7,372 sec en 1 uitvlieger.

Dan deze beauty: de Toyota Supra, ook van Scalextric. Ook sidewinder en grappig detail, net als bij de Nissan: de spiegels zijn van zacht materiaal en breken dus niet af! 

Had ik die kabels maar eerder vervangen, want na 19 rondjes, 2 uitvliegers en een snelste tijd van 7,47 brak de zwarte van het bevestigingspunt.




Dat werd dus repareren. Maar niet getreurd. Gewoon verder met de volgende auto op de plank - de Scalextric Dodge Viper. Motor voorin - long shaft drive dus. Zonder magneet.
Redelijk kritische auto om mee te rijden. Hoewel je zou denken dat er door de voorin liggende motor voldoende druk op het schoentje zou zijn, moet je die conclusie niet te snel trekken. Volgens mij wil dat "enorme" gewicht de auto juist rechtuit laten gaan in de bochten. De truc is dus op tijd te remmen - voor de bocht - en zodra de auto de bocht in rolt weer op het gas te gaan.

En dat maakt dit dus "leerzame" auto's. Net als de ooit door mij beschreven TVR Tuscans.

Deze McCann uitvoering deed 37 rondjes met een snelste ronde van 7,312, helaas met drie uitvliegers - ik had toch niet gezegd dat ik perfect was?


Toen ik eenmaal reed met de Viper hierboven ging het al beter: 39 rondjes met een snelste tijd van 7,281 en maar 1x aan de kant.

Dit racemonster, andermaal een auto van Hornby, is behoorlijk baanvast. Wel wat lood voorin deze erg lange auto. Ik heb de helft van de 5 minuten in het donker gereden (moet je echt eens proberen)  en wat denk je? De snelste tijd bij licht was 7,46, maar in het donker zo maar even een paar lage ronden van 7,2?



Ik was van plan nog wat meer te rijden, maar een passerende 'bezoeker" moest zonodig de spoiler van mijn Ninco Porsche af rijden....

Al met al: racen tegen de klok en jezelf (concentreren en erin blijven) EN wat fotootjes maken,  is beslist ook leuk!

zondag 5 oktober 2008

Voor je het weet heb je een..... verzameling (2 van?)

Soms heb je wel eens een (financieel) mazzeltje en daar moet dan uiteraard iets leuks voor worden aangeschaft.

Deze viel niet binnen het budget ...


... maar wel deze 1:32 versie van Ninco. Gewoon omdat ik hem mooi vind.



Natuurlijk even binnenin kijken. Wat een fraaie afwerking! 


Nu had ik me beslist niet verdiept in de technische details, dus pas na verwijdering van de afdekkapjes had ik door dat het hier een "four-wheel-drive" betreft.


En hij is errug groot. Even een fotootje ter vergelijking. 


En dan besef ik me dat ik nu al zes slotcars in Gulf kleuren heb.
Mooi! Goed voor een aflevering van "Voor je het weet...".


Nog even van de andere kant:



Hij is echt groot, die Hummer.


Zo groot dat alle andere auto's erachter wegvallen.


woensdag 1 oktober 2008

Een Porsche is een Porsche is een Porsche?

Daggut nie.... vooral niet bij slotcars.

Af en toe  dan "verras" ik me zelf eens met een "themaavondje". Ik pak b.v. dan wat auto's van hetzelfde (slotcar-) merk. Vanavond ging ik het eens anders doen: Porsche's dus. Vooral rijden om te genieten van het "beeld" en natuurlijk ook voor de beelden. 

Steeds 5 minuten en dan de rondjes en de snelste tijd genoteerd. En het aantal uitvliegers.

Deze 918 van Fly heb ik ooit op de kop getikt voor weinig - omdat het lensje van een van de koplampen los zit.
Doet het niet fantastisch op het huidige 12 Volts TwentTrack circuit. Ik rij hiermee zonder magneet, want de superdegelijke Fly side-winder constructie trekt het niet zo best met te veel weerstand.
Toch nog 32 rondjes, snelste tijd 8.326 er ik stond twee keer te pitten met uitvliegers als resultaat.


Dit is weer een heel ander verhaal: de AutoArt 911 (996) GT3R.
Ooit wel eens geprobeerd zonder magneet, maar da's niks. Eigenlijk ook maar gekocht voor het mooie.


Heeft dunne bandjes en een bar slecht electrisch systeem. In sommige bochten verlies je gewoon het contact. De foto laat zien waarom. Door het slechte contact remt de motor ook niet echt fijn.
Na flink wat buigen heb ik het toch nog gepresteerd om 33x TwentTrack te ronden bij een snelste tijd van 7.475 sec. - met magneet dus wel te verstaan!
Nee, deze zal wel veel in de doos blijven.


Deze RS Spyder van Scalextric presteert duidelijk beter. Maar ja, 327 gram magneetkracht op een gewicht van 81 gram. Hallo - dan kan je gewoon langs het plafond rijden als het zou moeten.
Wel een mooi model en we hopen natuurlijk nog steeds dat Scalextric de van Merksteijn versie gaat uitbrengen.
Oh ja: statistics: 49 rondjes, snelste tijd 5.690. Helaas toch twee keer duf staan te worden en ernaast gelegen. 


Ook deze komt van de Puttense koopjesplank - zonder doos maar helemaal origineel en voor een prikkie dus. Nog nooit opengemaakt en omdat ik deze, van cameramerksponsoring voorziene, versie gewoon wilde hebben EN mooi wil houden, wordt deze met magneet (150 gram op een gewicht van 75 gram) gereden.
Snelste tijd vanavond: 5.744 en helaas een keer op een "ver" punt eruit gevlogen en dus flink verloren. Ook de bandjes lieten het snel afweten (vermoedelijk P1's die het op een Scalextric baan gewoon niet goed doen). Daarom "maar" 48 rondjes.



Natuurlijk zijn de auto's onderling niet vergelijkbaar, maar daar ging het ook niet om.

Toch weer mooi een klein uurtje lol gehad en ook nog aan twee hobby's tegelijk!