Nee, ik wil persé voorkomen dat ik beticht wordt van plagiaat. Het idee komt van
http://slotcarillustrated.com/HowTo/Scale.shtml. Dat artikel moet je ook beslist lezen.
Thanks Mathew Wilder for your article. It was very inspiring. No plagiarism intended. It was your idea!
Het enige wat ik gedaan heb is dit ding aan mijn wensen (geen gepiel om hout precies op maat te krijgen, maar verstelbaar) en middelen aanpassen, plus dat ik hier wil proberen een iets duidelijker uitleg te geven. (Als me dat niet gelukt is, vooral vragen!)
Enfin, even terug. Ik wil de magneetkracht van mijn auto's kunnen meten. Meestal rij ik zonder magneet, maar bij sommige auto's is dat gewoon niet leuk en uitloden helpt niet. Ik wil graag gelijkwaardige auto's hebben en dus ook de magneetkracht afstellen. Daarvoor moet je kunnen meten. Tevens zal ik in de nabije toekomst lid worden van een club en ik wil graag thuis mijn auto's kunnen voorbereiden.
In Nederland is de Magnet Marshall niet te koop. Ik kan die uiteraard in de USA bestellen, maar waar ga je dan heen voor garantie? In afwachting of dat ding er misschien toch nog een keer weer komt ben ik maar op zoek gegaan op het web. Ik had al constructies gezien in Albergen en bij Speedtrack, maar veel begrijpen deed ik er niet van. Zo kwam ik op bovengenoemd artikel, maar veel begrijpen deed ik er niet van. Proefopstelling gemaakt met het weegschaaltje (dat ik toch al heb voor het wegen van lood in slotcars) en een ijzeren snijlineaal en wat schuurkurken, maar veel begrijpen deed ik er niet van. Gelukkig heb ik een technische zoon die mij even snel duidelijk maakte hoe e.e.a. zat. Nu begrijp ik het.
De clou is dat de ijzeren (of stalen) strip een vaste positie heeft.
Wat je meet is de kracht waarmee de magneet de slotcar naar beneden (dus in de richting van de strip) trekt - lees: het gewicht van de slotcar verhoogt en dus de druk op het onderliggend vlak (de weegschaal) verhoogt.
De strip "hangt" - boven de weegschaal. Niet zwevend, maar gewoon vast. In het ontwerp van Slotcar Illustrated zie je dat de strip op de twee posten ligt, maar niet is vastgezet. Het is om die reden dan ook een nogal dikke, zware strip. Dat is niet nodig als je de strip vastzet. Als de strip maar onbuigzaam is.
Goed. Beginnen met die hap. Eerst zien aan een stuk massief ijzer of staal te komen. Valt nogal tegen. In de bouwmarkt zijn er wel strips, maar allemaal met gaten. Dat lijkt me niet goed - wat als de te meten magneet precies boven een gat hangt?. Ik loop de winkel dus uit en vind - in de goedkope bak - lijmtangen in de aanbieding (ja, voor 2.50 Euri). Zit een ijzeren strip aan, niet waar? 25 cm er af gezaagd en dan blijft er nog steeds een bruikbaar lijmtang (etje) over.
In de strip komen behalve gaten voor de posten ook een gat waardoor het schoentje (nee, niet alleen de vlag) moet vallen. Niet alleen de vlag, want de auto moet echt uitsluitend op de wielen staan bij meting. Dat verzon ik natuurlijk weer niet vooraf, maar dat werd proefondervindelijk vastgesteld. Mooie manier op te vertellen dat ik eerst een poos heb zitten stuntelen, mij afvragend waarom ik geen constante metingen kreeg.
Zie de foto - en niet letten op het amateuristische vijlwerk. Dit is een Ninco schoentje, voor Carrera of Revell moet de boel misschien nog iets ruimer, maar die schoentjes vallen er ook niet zo diep in. Het Ninco schoentje deugt als referentie voor Scalextric, Slot.it, Spirit en voor AutoArt.
De constructie is wel duidelijk: twee draadeinden afgezaagd voor de posten. Zitten onderin deze 22 mm MDF plaat verzonken. De metalen strip hang zo'n 2 cm boven het meetvalk van de weegschaal (deze weegschaal heeft mij 17 Euri gekost bij de M..iam.rkt).
Enige ruimte is beslist nodig voor het schoentje dat de weegschaal niet mag raken.
Ik had nog een stukje afval van een kunststof plaat (om foto's op te plakken) en ik heb hiervan plankjes gesneden. Deze op de weegschaal geplakt met tweezijdig plakband. Ze mogen de metalen strip niet raken. Zie foto.
D.m.v. de moeren is de hoogte van de strip precies gelijk te maken met de bovenkant van de "plankjes". Je kan hierover discussieren. Immers bij het ene merk baan steken de "rails" verder boven de baan uit dan bij het andere merk. Ik zit er overigens ook nog over te denken een versie te maken met een stuk baan als "strip". Als het daar inderdaad van komt, dan laat ik dat wel weer zien.
Het meten is eenvoudig:
Eerst de weegschaal aanzetten, met de plankjes erop, nog geen auto. De weegschaal zet zichzelf op nul. Dan de auto er op, zodanig dat de de strip de magneet niet kan beinvloeden. Op de kant zoals hier werkt goed.
Dan de schaal, met auto erop met de tare (tarra) knop - bij mij de aan/uit knop, weer op nul.
Dan de auto recht over de strip plaatsen, waarbij het schoentje in het gat in de strip valt.
Lees nu de trekkracht (of downforce) af.
Hoe nauwkeurig dit is weet ik niet, maar de metingen zijn reproduceerbaar (dus herhalen levert steeds ongeveer hetzelfde resultaat op).
De plank waarop deze contraptie is gemonteerd is iets te groot - maar op de overgebleven ruimte kan ik nog mooi een Tamiya snelheidsmeter kwijt......