zaterdag 20 januari 2007

Grand Prix Albergen (1)

Er wordt in Twente wel degelijk geslotraced, al is het misschien op een andere manier dan in de rest van het land. 10 jaar geleden werd het initiatief genomen om jaarlijks een "grand prix" te organiseren tussen een zestal teams, bestaand uit vrienden. Steeds het derde weekend van januari, te houden in een cafe/restaurant/zalencentrum in Albergen. Het evenement duurt maar liefst 24 uur.

Met als doel wat mensen met onze hobby te ontmoeten besloot ik eens te gaan kijken en hiervan verslag te doen - zonder pretenties: ik ben geen journalist. In dit eerste deel (als alles goed gaat wordt dit vervolgd) wat foto's van de voorbereidingen en wat informatie, met dank aan de gastvrije racers uit Albergen.
Jongens, als ik het niet goed heb, dan tik je me vanavond maar op de vingers.

Ik kan nu niet al te uitgebreid zijn, want ik moet ook nog weer terug naar Albergen voor de start - aanvang 18:00.

De baan - Carrera - is ongeveer 35 meter lang en 6-sporig.
Er wordt gereden met Ninco's in vier verschillende klassen, nl. F1, "Dakar Truck", Renault Megane en Porsche.
Er wordt elk jaar een nieuw type auto geintroduceerd.
Motoren zijn NC-5's en magneten zijn toegestaan tot een trekkracht van 275 gram! Ik heb gezien dat het ook geen probleem is die onder het chassis te plakken. Hier toe is er zelfs een magneetmeter gemaakt.
Als ik goed heb opgelet heeft elk team de auto's in een eigen kleur gespoten. Dat de auto's geen spoilers etc. meer hebben, mag met deze toegestane magneetkracht duidelijk zijn.
De klassen worden om beurten gereden, de teams maken zelf uit door wie en hoe lang iemand racet. Om de 13 minuten wordt gewisseld en de tijd die voor dat wisselen staat is 2 minuten.

Slotracen is voor de deelnemende heren geen "dagelijkse" hobby: men beoefend deze sport eenmaal per jaar, waarbij de voorbereidingen enkele weken voor het evenement beginnen.

Er is een jury die met behulp van computers, maar ook als back-up handmatig, de stand bij houdt. In elke heat van 13 minuten worden de ronden geteld. De beste krijgt 6 punten, de volgende 5 etc. Aan het eind van de 24 uur worden de punten opgeteld.

Belangstellende kunnen gratis komen kijken en voor aanwezige kinderen is er een tekenwedstrijd (of is het een kleurwedstrijd?). Een van de zalen van het horeca bedrijf is ingericht, met zelfs rennerskwartier erin - en elk team heeft daar zijn eigen optrekje met een TV waar de race gevolgd kan worden. Boven de baan hangt een projectiescherm waarop het beeldscherm dat de jury voor zicht heeft groot wordt geprojecteerd. Zo kunnen de omstanders het geheel goed volgen. Tijd voor meer tekst heb ik helaas niet. Er moeten ook nog wat foto's bij en dat kost me nog genoeg tijd.. Wordt vervolgd - als het me lukt.

Hieronder een eerste impressie van de voorbereidingen, zo'n drie uur voor de start.
Het magneettrekkrachtmeetmachien...

De jurytafel
Pielen en trainen
Een van de twee kombochten3 opmerkingen:

FRANK103 zei

Het is een KLEURwedstrijd.
Wat kan ik winnen?

Ehh

Wat kunnen de vandalen winnen?

HenkG zei

Kinderen (!) die winnen mogen met een "echte" slotcar een poosje op de baan rijden... een kinderhand is gauw gevuld.

Vandalen? Bedoel je de coureurs/teams? (........ door auteur verwijderd, maar je hebt kennelijk het filmpje gezien)

Ik heb geen idee wat de prijzen zijn, zie ik morgen wel.

FRANK103 zei

Nee, de vandalen, zo duid ik mijn eigen kindertjes aan. 3 stuks, waarbij vooral de middelste de titel vandaal echt heeft verdiend!