vrijdag 16 januari 2009

Net niet af....

Er zijn mooie slotrace spulletjes te koop op het moment. Daarbij mag zeker gezegd worden dat Ninco de laatste tijd echt iets heeft toegevoegd. Kijk maar eens naar de nieuwe ProRace spullen. Vooral de polycarbonaat (lexan) chassis zijn een verademing, zoals ik al beschreef  in mijn post over de Mirakelse Moslers en de beschrijving van de LeyJun Lightened Mosler die je onder deze link kan vinden.

Een reden voor mij om nog een paar auto's te upgraden, waaronder de Nupel Porsche 997. En daar kom je dan een probleempje tegen: het gaatje voor het schroefje waar de motor mee vastgezet kan worden zit niet op de goede plaats. De motor in de goede stand draaien kan natuurlijk, maar daarmee komen de electrische aansluitingen in de knel.



Dus toch maar het gaatje wat "opschuiven" door met een draaiend boortje iets opzij te bewegen.
Motortje weer vast...maar of het betrouwbaar is? 



Dan maar even het lijmpistool erlangs. Zou toch niet nodig moeten zijn!



Al met al toch wel een verbetering in prestaties. Qua tijd (voorheen met pijn een 6.6 en nu "routinematig" 6 punt drietjes) en een veel betere beheersbaarheid.



Ook kwam ik deze tegen - in de vorm van een bouwpakket:



Twee "mennekes" dus duidelijk een rallyauto - dus, ondanks het lexan interieur ietsje zwaarder van boven.

 

En daarom maar wat extra lood om het zwaartepunt te verlagen:



Op de baan ermee - maar dat valt tegen...het lijkt wel of er iets aanloopt. Nagekeken en, jawel hoor. De bandjes lopen aan tegen stukken van het lexan interieur. Hier al weggeknipt - stom, ik had eerst een foto moeten maken - maar het is nu ook wel duidelijk denk ik.


OK, da's verholpen. Maarrr....  nog wat probleempjes. De auto heeft sterk neiging om rechtuit te willen in de bochten en vliegt wel erg gemakkelijk uit het slot, waarbij de voorwielen heftig na-draaien.
Eigenlijk geen wonder. Want wie verzint het nou om voorop een slotcar "lucht"velgen met hierop ProRace bandjes te zetten? Dat is vragen om moeilijkheden. 

Dan maar wat ruimte gemaakt voor de as, door wat kunsstof weg te vijlen. Nou doet-ie het prima! 
Echt snel. Lage 6 punt nullen!



Maar, helaas. We zijn er nog niet.
In het pakket zitten de nieuwe "flexschroeven" (dus met de draad niet helemaal tot bovenaan).



Prima idee, maar kijk maar eens hoe "mooi los" de kap over het interieur valt. NIET DUS!
Om de kap te plaatsen moet je die zelfs iets naar buiten trekken. Dus die flexschroeven gaan niet werken. Moet dus nog wat aangebeuren, maar ik ben nog wat voorzichtig hiermee. Het zou namelijk betekenen dat het randje van het chassis (zie foto interieur met lood) moet wegslijpen. Ik ben bang dat het dan gedaan is met de stevigheid.



En dan nog dit:
Deze aan de kant waar de minste druk op komt.



En deze aan de kant waarop in mijn snelste bocht alle druk opkomt.
Resultaat na ongeveer 150 rondjes van 15.45 meter.....



Veel grip dat wel, maar ook zo versleten. En als ze al niet snel versleten zijn, dan gaan ze na verloop van tijd te ruim om de velg zitten. (Bij de ProRace Mosler kon ik na twee avonden de banden vervangen)

Ninco doet enorm z'n best, maar laat hier en daar wat steekjes vallen. 
Errug jammer hoor. Net niet af! Wel op te lossen door slotracers met ervaring, maar  een drempel voor beginners.

Suggesties - naast uiteraard het wegnemen van de echte fouten (aanlopen voorwielen en de gaatjes op de goede plaats).
- Voorbanden zonder grip en niet op luchtvelgen
- Verticale speling voor de vooras inbouwen
- Banden met veel grip, maar minder slijtage gevoelig (de nieuwe slot.it P6 is een goed voorbeeld)

ennuh - beetje flauw om in een bouwpakket precies genoeg schroefjes te stoppen en ook geen inserts voor de velgen.

zondag 11 januari 2009

Ervaringen met de slot.it regelaar (3)

Waar ben ik aan begonnen? Niet overdreven veel belangstelling.....
Toch maak ik het af.

Het gaat deze (laatste)  aflevering over de Remknoppen, de Curve/Max knop en de dipswitches.

Helaas zijn twee van deze ontwerpen moeilijk te visualiseren. Of je zou het moeten doen met twee videocamera's: één gericht op de hand met regelaar en één op de rijdende auto. Vervolgens in één beeld de gesynchroniseerde beelden weergeven. Maar zulke mooie spulletjes heb ik dus niet en daarom moet ik nu proberen het met woorden uit te leggen. Even doorbijten....

De Curve/Max (CM) knop (lichtblauw omrand):

In de LIN modus en de CRV mode is de werking verschillend, maar - in de praktijk is het effect praktisch gelijk.

In de Lineaire gebruikstoestand regel je met deze knop het maximum voltage dat bereikt wordt op het moment dat de trigger 99% is ingedrukt.
Dat wil zeggen dat je effectief in een "technisch" deel van je baan op een lager voltage kan rijden dan op het rechte stuk. Op het rechte stuk ga je gewoonlijk vol gas dus met de regelaar op 100%.
Een lager voltage betekent dus dat je de auto gemakkelijker kan regelen. Hoe lager de stand, hoe groter het verschil in rijspanning* tussen 99% en 100%.

Praktijk: zet je deze knop in deze modus in een lage stand dan heb je het gevoel dat je de trigger verder moet induwen dan in een hogere stand, oftewel: afhankelijk van de stand van de knop regel ik de auto met kleine variaties in de lagere triggerposities (trigger een klein beetje ingedrukt) of met grotere variaties in hoger triggerposities (trigger ver ingedrukt). 

In de Curve modus regel je met deze knop hoever je de trigger moet indrukken om het maximum te bereiken. Slot.it noemt dat de response. Ik hoor in slotrace kringen ook wel de term "aggressie". 
In de praktijk heb je ook hier hetzelfde gevoel als in de lineaire stand (zie boven).
Dit gevoel wordt echter ook nog beinvloed door de stand van de dipswitches.

Let op: deze knop gebruik je nog voor twee dingen meer - zie onder.

De dipswitches
In de lineaire modus moeten de dipswitches NIET op de stand "0,0" staan (beide knopjes bovenaan) om de CM knop als boven beschreven te gebruiken. 

Zet je de dipswitches WEL op de stand "0,0", dan gaat de CM knop werken als potmeter, dwz dan kan je de rijspanning hier mee regelen. Nuttig als je een beginner of kinderen wilt laten rijden.

In de curve modus regel je met de dipswitches welk percentage van het maximum "vermogen" bereikt wordt in de middenpositie van de trigger. 
- 0,0 (beide knopjes bovenaan) is 35%
- 1,0 (linker onder, rechter boven) is 45%
- 0, 1 (linker boven, rechter onder) is 55%
- 1, 2 (beide knopjes onderaan) is 65%

De praktijk is dat je hiermee een soort "grofinstelling" doet voor de curve/max knop.
Tip: gebruik bij "felle" motoren, zoals de slot.it met oranje end-bell, de NC-6, of by Fly-Racing motoren de lagere standen. Bij "luie" motoren zoals die in de Scalextric auto's de hogere standen.

De Rem (Brake) knop:

Eigenlijk moet je dit de "remverminderingsknop" noemen: de maximum remwerking hangt vooral af van de motor en de weerstand van de regelaar (plus nog wat andere wrijvingsfactoren). Met een knop als deze kan je nooit de remkracht verbeteren, alleen maar verminderen. Overigens is de remwerking van al mijn slotcars bij gebruik van de slot.it regelaar aanzienlijk beter dan bij gebruik van de Parma's.

De remknop werkt verschillend bij linksom of rechtsom draaien.

De stand "0" (12 uur) is de remwerking minimaal . 
In de "fixed" functie, dus bij rechtsom draaien:  hoe verder je de knop naar rechts draait, hoe meer/harder de auto remt.

Waarom wil je dat de auto minder hard remt? 
Omdat je de auto dan gemakkelijker in de bochten kan laten "doorlopen"  en daarom niet meer vanuit een lage snelheid hoeft te acceleren. Het voelt dan alsof je vloeiender rijdt en dat is wat de slotracer wil. Het uitacceleren wordt gemakkelijker omdat je direct vol op het gas kan.
Als je op maximale remkracht rijdt dan is het zoeken naar het juiste rempunt om vloeiend te rijden lastig. Kijk (en luister) maar naar het eerste deel van het filmpje.

In het tweede deel van het filmpje heb ik de "fixed" of "normale" remmodus gebruikt.
Dat gaat al een stuk vloeiender zoals je ziet
Ben je echter te laat met remmen, dan schiet je auto door en is er geen redden meer aan. Of het moet met de handbrake of singleshot en set brake knoppen"  zijn - wie reageert er zo snel? Daar doorschieten heb ik overigens niet gedemonstreerd in het filmpje om voor de hand liggende redenen.

In het derde stuk heb ik "sweep" - knop linksom. Hier zit de maximale remkracht onderaan de knop. 
Hoe werkt dit? Bij loslaten van de trigger gaat de coureur - de regelaar natuurlijk -  eerst vol op de rem en laat vervolgens de rem weer geleidelijk los. Bij de knop in de stand bijna bovenaan - dus ietsje linksom gedraaid - is de "loslaattijd" 1.7 seconden. Even zoeken wat het beste punt is voor de lengte van je rechte stuk levert vervolgens hetzelfde resultaat op als met de "normale" rem, maar je "slordigheden" worden niet zo zwaar bestraft. Immers de auto is al flink afgeremd. De eerste keren dat je het effect ziet lijkt het dat je auto wilt doorschieten. 
Voor je gevoel rij je dus relaxter en is je rempunt minder kritisch.




Rest nog de uitleg van de drie andere remknoppen.
De functie van de handbrake niet zo duidelijk als het lijkt. De werking hangt af van de stand van de "Brake" knop. Indrukken tijdens het rijden betekent dus niet dat je 100% remt. Heb je de remwerking verminderd dan werkt de Handbrake dienovereenkomstig. 

Wil je wel 100% remmen, gebruik dan de onderste van de twee driehoekige knoppen.
Deze knop "overruled" (weet zo gauw geen beter Nederlands woord) de instellingen van de "Brake" knop.

De Handbrak is wel handig bij "start onder spanning" want je kan volgas vertrekken en reageren door de knop los te laten.

Rest nog de bovenste van de twee driehoekige knoppen: Ook deze "overruled" de instellingen van de "Brake" knop. Druk je deze knop in, terwijl je rijdt, dan zal bij de volgende keer dat je de trigger op "0" zet (dus loslaat) de remwerking 100% zijn. 
Praktijk: stel, in je circuit kan je met een bepaalde remvermindering prima uit de voeten in alle bochten op één na. Voor die ene bocht zou je 100% moeten remmen. Je kan dan in een baanvak waarin je niet remt, en al een eind voor die bocht deze knop indrukken. Pas op het moment dat je je rempunt bereikt gaat de knop werken.
Volgens mij heb je hier op een klein of bochtig circuit niet zoveel aan. Wel op een ruim opgezette baan, zoals b.v. Sliptstream. Wie laat dit even weten?

Dan de "Ghost" modus:

Het lijkt erop dat er een foutje in de gebruiksaanwijzing staat, nl. dat je deze modus moet activeren in de CRV modus. Bij mijn beide regelaars blijkt dat dit niet correct is, maar dat dit dus moet in de LIN modus.

Wat doet deze functie? Je kan een auto "zelfstandig" rondjes laten rijden  op een constante snelheid. Leuk om het inhalen de oefenen, of om een auto warm te laten draaien.

Hoe activeer je deze functie? Eerst de CM knop op "0" - vooral wanneer je de auto op de baan hebt staan. 
Vervolgens de  "Handbrake"  en de twee driehoekige knoppen gelijktijdig ingedrukt houden.
Met deze drie knoppen ingedrukt, snel de trigger naar maximum trekken.
Hierop beginnen twee leds te knipperen. Met de CM knop kan je nu de snelheid van de auto regelen.


Ik heb nog nooit op een digitale slotracebaan gereden, dus de functie van de twee lane change knoppen kan ik niet beschrijven. Misschien ooit nog eens.

PFFFFF. Hoop geklets, sorry, maar het kan niet anders...ik ga nou weer lekker racen.

*rijspanning is eigenlijk altijd 100%. De regelaar werkt met puls modulatie, hetgeen betekent dat er stroomstootjes naar de motor worden gevoerd: hoe verder de trekker is ingeduwd, hoe meer stroomstootjes per tijdseenheid. Het effect is echter hetzelfde als een variabele rijspanning.

zondag 4 januari 2009

Ervaringen met de slot.it regelaar (deel 2)

Deze "aflevering"  gaat over de groen omrandde "Power Trim" knop en bevat ook nog een tip voor het gebruik van de dipswitches. De functie van de dipswitches wordt in een volgend deel beschreven.

De Power Trim knop
Mijn ervaring is dat dit een heel fraaie functie is, maar ook dat het moelijk onder woorden is te brengen hoe het werkt. Toch een poging, maar ook een filmpje als voorbeeld.

Waar gaat het om?
Je kan zeggen dat de acceleratie van een slotcar afhangt van de snelheid waarmee de trigger wordt ingedrukt (dat kan bij deze regelaar op verschillende manieren worden ingesteld, maar daarover later).  

Iedere slotracer weet dat het vaak lastig is om deze "knijpsnelheid" constant te krijgen. Vooral bij de acceleratie vanuit de bochten, waarbij "te hard/abrupt optrekken" het uit het slot schieten tot gevolg kan hebben. Alleen met veel oefening en ervaring (of met talent - zoals Gait....zucht) is dit onder controle te brengen.

Met de Power Trim knop kan je de mate van "abruptheid" instellen. Dat wil zeggen dat de stroomtoevoer naar de auto meer of minder plotseling kan worden ingesteld. 

Zou je bij het uitaccelereren de trigger te snel  induwen, waardoor je auto eruit vliegt, dan kan je met de Power Trim ervoor zorgen dat, hoewel je te snel knijpt,  die auto erin blijft. Deze functie zorgt er namelijk voor dat de toename van de naar de auto gevoerde spanning wat "gladder" verloopt.

Praktijk: zou je met een auto moeite hebben de accelleratie in toom te houden, dan  kan je dus de mater van acceleren regelen met deze knop regelen. 

Hieronder twee voorbeelden, nl. het gebruik bij het uitaccelereren en bij het powersliden. Zet ook het geluid aan, dan kan je goed horen wanneer er op het gas gegaan wordt.

(Het filmpje moest ik via PhotoBucket laten lopen, want helaas laat Blogger me hier in de steek.  Ik zal later nog eens proberen de file te uploaden)

Dan de tip over de dipswitches:

Het blokje met hierin de dipswitches (waarom overigens dipswitches en niet iets degelijks en gebruiksvriendelijker is mij een raadsel) heeft aan de zijkant twee messing contacten.
Zou je deze dipswitches omzetten met een klein schroevendraaiertje of met b.v. een paperclip, dan bestaat de kans dat je kortsluiting maakt, zeker als je ook nog een net de trigger hebt ingedrukt.
Bedien daarom de dipswitches nooit met iets van metaal.
Dit staat overigens niet in de gebruiksaanwijzing, maar als ervaren "handleidingfotograaf" wist ik dit toevallig.
Vaklieden gebruiken vaak een speciaal gereedschapje van kunststof - misschien te koop bij een electronicawinkel? 

Maar het kan ook zo: knip de watjes van een wattenstaafje (mag ook na het schoonmaken van de oren ....)



en zet hiermee de dips om, als hieronder getoond



Graag weer commentaar of eventuele verbeteringen.

donderdag 1 januari 2009

Ervaringen met de slot.it regelaar (deel 1)

Een poging om deze regelaar in begrijpelijke bewoordingen uit te leggen.
Maar dan niet in één keer, want dan wordt het zo'n lang verhaal dat toch niemand gaat lezen.

Opbouwende kritiek is zeer welkom!
Als er iemand vindt dat ik het fout heb, of als er iemand iets zinvols heeft toe te voegen laat het dan even weten. Wellicht komen we op deze manier tot een goed bruikbaar overzicht waar iedereen wat aan heeft.

Dit eerste deel vormt de inleiding, een overzicht en de beschrijving van de Min Speed knop.
Plus een handig "gereedschapje" om de instellingen per auto te kunnen bijhouden. (Heb ik ook aan slot.it gestuurd, dus de kans bestaat dat deze onder hun downloads te vinden zal zijn binnenkort)

Inleiding:
Een belangrijke factor in de slotracerij is de regelaar:  de beste rijders zijn vaak met een electronisch exemplaar uitgerust en dat doen ze niet zomaar tenslotte.
Verschillende merken zijn er te koop. Nogal aan de prijs ook en dat was voor mij de reden om nog maar even te wachten. 
Toen de slot.it regelaar op de markt werd gebracht begon het te borrelen. Immers, voor de prijs van de goedkoopste ACD heb je twee slot.it regelaars. Als rechtgeaard overijsselaar keek ik uiteraard de kat nog even uit de boom (kinderziekten er eerst uit), maar toen ik bij Speedtrack in Kampen wat toprijders deze regelaar zag gebruiken was de beslissing snel genomen.



Mooi ding, veel knoppen, EN een op het oog prima gebruiksaanwijziging, die ik overigens al voor de verkoop van de slot.it site had gedownload, zodat ik een alvast een beetje voorbereid was en het ding na aanschaf snel kon gaan gebruiken...dacht ik....
Toch wel erg technisch/wetenschappelijk, zonder een goede relatie te leggen tussen de functies van de knoppen en wat een en ander nu betekent voor het rijden. Vandaar de behoefte om het eens anders - lees: praktijkgericht - te beschrijven. 

Na deze inleiding dan nu maar eens ter zake: de "rondleiding" is gebaseerd op het echte gebruik.

Eerst de achterkant. Hierop bevind zich de lin/crv (Lineair/Curve) schakelaar. Erg belangrijk, want de functie van één van de draaiknoppen en die van de dipswitches (zie onder) varieert afhankelijk van de gebruikstoestand lin of crv.



De dipswitches bevinden zich bovenop de regelaar. NIET BEDIENEN MET EEN METALEN VOORWERP (hierover later meer).



Dan het bedieningspaneel.



De eerste knop:

Ik begin  bij de geel omrandde knop genaamd "Min Speed".
Met deze knop stel je eigenlijk de gevoeligheid van de trigger in.
Dat wil zeggen: hoever moet ik de trigger intrekken om de auto te laten starten?
Of ook: wil ik de auto laten reageren bij de minste aanraking van de trigger of juist pas als de trigger al een eindje is ingedrukt.

Mijn ervaring:
Begin met alle knoppen op "0" ("nul")  - schakelaar op "lin/curv" maakt voor deze knop geen verschil.  Zet de auto op de baan en trek voorzichtig/langzaam aan de trigger. Als de auto direct na het inknijpen al wegrijdt, laat dan de (geel omrandde) MinSpeed knop op nul. Rijdt de auto niet direct weg, draai dan langzaam aan deze MinSpeed knop - met de trigger in de laagste stand - totdat de auto begint te rijden. In beginsel is dit de juiste instellling.

Pas op! Voor het "gevoel" kan er echter door draaien aan een van de andere knoppen nog iets gewijzigd moeten worden. Deze functie van deze knop is gelijk in zowel lin of crv modus.

Bespreking van de andere knoppen volgt later.

Dan het beloofde "gereedschapje". 
Als je een hoop verschillende auto's hebt en je rijdt op verschilllende circuits, is het praktisch uitgesloten dat je alle instellingen onhoudt. Daarom leek het mij handig een manier te verzinnen om de instellingen te noteren, zodat je niet steeds opnieuw alles moet uitzoeken.
Ik heb een schema getekend waarop alle knoppen te zien zijn, met hierin de mogelijkheid de instellingen aan te geven:



In de praktijk zie het er zo uit:



Een vel waarop zes van deze schema's, met snijtekens kan je downloaden vanaf onderstaande link. Het is een 300 dpi jpg (het lukte me niet de PDF te uploaden, maar mocht je die willen hebben, stuur me dan een e-mail).


Klik op de link en de afbeelding verschijnt. 
Dan met de rechtermuisknop: "afbeelding opslaan als"

Wordt vervolgd.

En nogmaals: bijdragen zijn zeer welkom!